ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ

Μapetherm® System
Οικολογική Καινοτομία

Η ενεργειακή απόδοση ενός κτηρίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμομονωτική ικανότητα της τοιχοποιίας του. Ο σκοπός ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης είναι να επιτύχει σωστή και ομοιόμορφη θερμοκρασία σε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες αλλα και στον αέρα του κτηρίου.

Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης Mapetherm® System είναι πιστοποιημένα κατά ETAG 004 σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας 305/CPR που αποτελεί μέρος της ελληνικής νομοθεσίας.
Στην πιστοποίηση ETAG 004 περιλαμβάνονται οι απαραίτητες δοκιμές για τη συμπεριφορά του Mapetherm® System σε πληθώρα περιβαλλοντικών καταπονήσεων και μεταβολών που καλύπτουν όλο το εύρος του ελληνικού χώρου, καθώς και σε περίπτωση φωτιάς.
Τα πιστοποιημένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης Mapetherm® System προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα.
• Αναβαθμίζουν ενεργειακά και αισθητικά τα κτήρια, βελτιώνοντας την εμφάνιση και την ανθεκτικότητά τους.
• Μειώνεται η απαιτούμενη ενέργεια και το κόστος για τη θέρμανση και ψύξη του σπιτιού.
• Έχουν εξαιρετική σχέση απόδοσης τιμής, καθώς η εξοικονόμηση χρημάτων αποσβένει την αρχική επένδυση.
• Η μείωση κατανάλωσης της ενέργειας οδηγεί σε μείωση των εκπομπών που επιβαρύνουν το περιβάλλον.
• Συμβάλλουν στην περιβαλλοντική αειφορία.
Στην πράξη, το Mapetherm® System εξαλείφει κάθε τύπο θερμογέφυρας σφραγίζοντας τις διόδους μεταφοράς θερμότητας, τις πηγές συμπύκνωσης και μούχλας στην εσωτερική τοιχοποιία και επιδιορθώνει περιοχές με ρωγμές ή αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ρωγμών.

Προκειμένου να υπάρχει θερμική άνεση στο χώρο, είναι  απαραίτητο να υπάρχει μικρή μόνο διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των τοίχων και του αέρα, κάτι που επιτυγχάνεται αποκλειστικά με την εφαρμογή καθολικού και ενιαίου στρώματος θερμομόνωσης.
Λόγω της ορθής θέσης του μονωτικού υλικού, το Mapetherm® System διατηρεί τους τοίχους θερμούς, σε περιόδους ψυχρού καιρού, αφού συσσωρεύει θερμότητα στην τοιχοποιία, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού αποτρέπει την υπερβολική θέρμανση του τοίχου. Η εφαρμογή στον εξωτερικό τοίχο δεν επιδρά στη λειτουργία του κτηρίου και δεν μειώνει τους εσωτερικούς χώρους.
Ένα Πιστοποιημένο ΣΕΘ, το οποίο έχει εγκατασταθεί σωστά, θα πρέπει να διασφαλίζει για τουλάχιστον 25 έτη τις ακόλουθες βασικές απαιτήσεις:

• Θερμομόνωση
• Διαπνοή
• Σταθερότητα και στατική επάρκεια
• Στεγάνωση
• Μηχανική αντοχή

Επιπλέον, θα πρέπει να πιστοποιεί συγκεκριμένη τιμή για τη θερμομόνωση και κατάταξη συμπεριφοράς στη φωτιά.

Μapetherm® System
Tομή Συστήματος

Τα προϊόντα που αποτελούν ένα Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης (ΣΕΘ) πρέπει να έχουν σύνεργεια μεταξύ τους για να συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα και τη σταθερότητα του συστήματος.

1. Mapetherm AR1 / AR1 GG
Συγκόλληση μονωτικών πλακών
2. Mapetherm EPS, XPS, M. WOOL,
Μονωτικές πλάκες
3. Mapetherm AR1 / AR1 GG
1η στρώση βασικού επιχρίσματος
4. Mapetherm Νet
Υαλόπλεγμα οπλισμού
5. Mapetherm AR1 / AR1 GG
2η στρώση βασικού επιχρίσματος
6. Base Coat της Μapei
Υπόβαση συμβατή με το Σύστημα
7. Quarzolite ή Silancolor ή Silexcolor της Μapei
Τελικό επίχρισμα

Πλεονεκτήματα Συστήματος Εξωτερικής Θερμομόνωσης

Εξαιρετική Θερμομόνωση:

Με την εφαρμογή του Mapetherm® System, η θερμομόνωση εφαρμόζεται αδιάκοπτα στο εξωτερικό του κτηρίου. Το θερμομονωτικό υλικό βρίσκεται στην εξωτερική στρώση, καθυστερώντας τη μεταφορά της θερμότητας. Λειτουργεί ως θερμοσυσσωρευτής που το καλοκαίρι απορροφά την εξωτερική θερμοκρασία, πριν φτάσει στο εσωτερικό του τοίχου, και το χειμώνα αποθηκεύει τη θερμότητα του χώρου και δεν την αφήνει να διαρρέει στο περιβάλλον. Στα σημεία σύνδεσης των δομικών στοιχείων υπάρχουν θερμικές απώλειες (απώλειες από θερμογέφυρες). Η εξωτερική θερμομόνωση εξαλείφει τις θερμογέφυρες και αποτρέπει την εμφάνιση μούχλας λόγω της συμπύκνωσης υδρατμών σε αυτά τα σημεία.

Διαπνοή:

Ένας τοίχος πρέπει να διαχέει την υγρασία που παράγεται στο εσωτερικό του κτηρίου. Το Mapetherm® System, με χρήση μονωτικών υλικών χαμηλού δείκτη
αντίστασης διάχυσης υδρατμών (μ), δεν εμποδίζει τη διαδικασία διαπνοής της τοιχοποιίας. Επίσης, το σημείο συμπύκνωσης των υδρατμών μεταφέρεται στο εξωτερικό μέρος της τοιχοποιίας, προστατεύοντας τη δομή του τοίχου από την υγροθερμική καταπόνηση.

Υγρομόνωση – Θερμική προστασία – Αισθητική:

Tα τελικά επιχρίσματα της Μapei εξασφαλίζουν υψηλή ανθεκτικότητα στις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και καλή διαπνοή. Με δυνατότητα επιλογής κοκκομετρίας και σύστασης, τη δυνατότητα χρωματισμού με το Σύστημα
ColorMap® της Μapei και την εντυπωσιακή βεντάλια Master Collection, προσφέρουν απεριόριστες επιλογές στην τελική εμφάνιση του συστήματος.
Επιλέγοντας τελικό χρωματισμό με δείκτη ανάκλασης μεγαλύτερο του 20% αυξάνουμε τη θερμική προστασία λόγω της ηλιακής ανάκλασης.

Κέρδος παράγοντα Χ³ “Χώρο – Χρόνο – Χρήμα”:
Στα νεόδμητα κτήρια τα ΣΕΘ Mapetherm εφαρμόζονται εξωτερικά προσφέροντας καλύτερη μόνωση και καθιστούν μη αναγκαίες τις διπλές τοιχοποιίες των συμβατικών μεθόδων θερμομόνωσης. Έτσι κερδίζουμε:

  • Μικρότερο πάχος τοιχοποιίας = περισσότερο εσωτερικό χώρο
  • Λιγότερο χτίσιμο και υλικά = χρήμα
  • Σε μια εφαρμογή 3 εργασίες (μόνωση, σοβάτισμα, βαφή) = χρόνο

Σε ανακαινίσεις υφιστάμενων κτηρίων , τα ΣΕΘ εφαρμόζονται εύκολα χωρίς να επηρεάζουν τη χρήση του χώρου.

Δυνάμεις που ενεργούν σε ένα MAPETHERM® SYSTEM

Τόσο κατά τη θερινή όσο και κατά τη χειμερινή περίοδο, το Μapetherm AR1 αποδεικνύει εμπράκτως τη μοναδική ικανότητα “συγκράτησης” των μονωτικών πλακών.

Χειμώνας

Χειμώνας

Καλοκαίρι

Καλοκαίρι

Το συγκολλητικό κονίαμα

Τα ΣΕΘ είναι κατασκευές, που αποτελούνται από διαφορετικά υλικά και εξαρτήματα. Το κάθε επιμέρους στοιχείο είναι κατάλληλα σχεδιασμένο για να συνδυάζεται με τα υπόλοιπα και πιστοποιημένο με τα αντίστοιχα πρότυπα.
Το “θεμέλιο” όλων των ΣΕΘ είναι το υλικό συγκόλλησης/βασικού επιχρίσματος, το οποίο πρέπει να προστατεύει την “καρδιά” του συστήματος, που είναι το μονωτικό. Ανάλογα με το κάθε σύστημα το μονωτικό είναι διαφορετικής σύστασης και δέχεται, λόγω της φύσης του, μεγάλες παραμορφώσεις.
Η Μapei, σημείο αναφοράς στον τομέα των συγκολλητικών χάρη στη συνεχή έρευνα και ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων και συστημάτων, ανέπτυξε το συγκολλητικό Mapetherm AR1 που αποτελεί το “θεμέλιο” όλων των Mapetherm® System.

Το Mapetherm AR1, ως υλικό συγκόλλησης, είναι σε θέση να δημιουργεί έναν επαρκώς ελαστικό δεσμό για να αντέχει στις τάσεις που δημιουργούνται στις όψεις και να απορροφά τις παραμορφώσεις των θερμομονωτικών πλακών που μπορούν να προκαλέσουν αποκολλήσεις. Οι υψηλές του αντοχές εγγυώνται βέλτιστες τιμές συγκόλλησης με κάθε τύπο θερμομονωτικής πλάκας, εξασφαλίζοντας την αντοχή της εφαρμογής σε βάθος χρόνου. Ως επίχρισμα, προστατεύει τις μονωτικές πλάκες και προσφέρει υψηλή μηχανική αντοχή, ενώ παράλληλα έχει την απαραίτητη ελαστικότητα ώστε να αποφεύγονται οι ρηγματώσεις.

Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά του Mapetherm® System, το Mapetherm AR1 δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα, που στηρίζεται σε ένα κονίαμα με μοναδικά χαρακτηριστικά, τόσο για τη συγκόλληση όσο και για το επίχρισμα των θερμομονωτικών πλακών.

Η τεχνολογία Mapei στα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης

Τα συστήματα Mapetherm είναι πιστοποιημένα με Ευρωπαϊκή Τεχνική Έγκριση (ΕΤΑ) βάση του ETAG 004και φέρουν σήμανση CE για όλα τα υλικά. Υπάρχουν οι εξής τύποι Συστημάτων:

Mapetherm® EPS

Με χρήση μονωτικού υλικού διογκωμένης πολυστερίνης (EPS) λευκής ή γραφιτούχας σε διάφορες πυκνότητες.
Καλύπτει όλες τις απαιτήσεις θερμομόνωσης με ευκολία εφαρμογής και βέλτιστη σχέση απόδοσης τιμής.

ETA – 10/0025

Mapetherm® XPS

Με χρήση μονωτικού υλικού εξηλασμένης πολυστερίνης (XPS). Προσφέρει υψηλή θερμομόνωση, μηχανική αντοχή και σχεδόν μηδενική απορρόφηση υγρασίας.
Καλύπτει όλες τις Τεχνικές απαιτήσεις σε εφαρμογές που απαιτούν υψηλή μηχανική αντοχή σε κρούση (περιοχές υψηλής διέλευσης) ή σε εφελκυσμό για τοποθέτηση τελικής επικάλυψης από τεχνητούς/φυσικούς λίθους ή πλακίδια.

Mapetherm® M.WOOL

Με χρήση μονωτικού υλικού πετροβάμβακα. Προσφέρει υψηλή διαπνοή, ηχομόνωση και πυρασφάλεια.
Κατάλληλο για κτήρια με απαιτήσεις υψηλής διάχυσης υδρατμών (εστίαση, άθληση κ.λπ.) ή με αυξημένες απαιτήσεις πυρασφάλειας (πάνω από πιλοτές, κοντά σε υψηλή βλάστηση κ.λπ).

ΕΤΑ – 10/0024

Υλικό επικόλλησης & βασικό επίχρισμα οπλισμού

Το Mapetherm AR1 χρησιμοποιείται για την επικόλληση όλων των τύπων θερμομονωτικών πλακών σε οποιοδήποτε υπόστρωμα¹ ενώ, ταυτόχρονα, είναι και το βασικό επίχρισμα προστασίας/μηχανικής αντοχής με την ενσωμάτωση του υαλοπλέγματος Mapetherm Net. Εναλλακτικά, διατίθεται ως Mapetherm AR1 GG (μεγαλύτερης κοκκομετρίας).
Κατανάλωση:
4-5,5kg/m² για επικόλληση
4-5kg/m² ως βασικό επίχρισμα σε EPS.
6-7kg/m2 ως βασικό επίχρισμα σε Μ. Wool.
Συσκευασία: σάκοι 25kg

Υαλόπλεγμα οπλισμού

Το αντιαλκαλικό υαλόπλεγμα Mapetherm Net ενσωματώνεται ως οπλισμός στο βασικό επίχρισμα Mapetherm AR1 ή Mapetherm AR1 GG.
Βάρος: 150gr/m²
Πλάτος: 1m
Κατανάλωση: 1,1m²/m² Συσκευασία: ρολό 50m²

Θερμομονωτικό Υλικό

Το μονωτικό υλικό είναι αυτό που προσφέρει τη βασική ιδιότητα του ΣΕΘ. Όλα τα υπόλοιπα υλικά το προστατεύουν και “συνεργάζονται” για να προσφέρει το μονωτικό υλικό τις ιδιότητές του.
Τα ΣΕΘ Mapetherm® προσφέρουν όλα τα ευρέως εφαρμοζόμενα μονωτικά υλικά χωρίς να διαφοροποιούν σχεδόν κανένα άλλο υλικό του Συστήματος.

Mapetherm EPS 80 & EPS 200

Μονωτικές πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ13163.
Οι πλάκες EPS 200 προτείνονται για εφαρμογή στη Ζώνη Υψηλής Αντοχής (ΖΥΑ), ή σε περιοχές της τοιχοποιίας που υπόκεινται σε ανεμοβρόχι ή όπου απαιτείται υψηλή μηχανική αντοχή.

Mapetherm EPS 80 PLUS

Μονωτικές πλάκες διογκωμένης γραφιτούχας πολυστερίνης και βελτιωμένης θερμομονωτικής ιδιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ13163.

Mapetherm M.Wool

Μονωτικές πλάκες πετροβάμβακα σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ13162.

Mapetherm XPS

Μονωτικές πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ13164.
Το πάχος του μονωτικού υλικού καθορίζεται από την μελέτη θερμομόνωσης ή την πρόταση του μηχανικού/ ενεργειακού επιθεωρητή.

Βύσματα μηχανικής στήριξης

Εκτονούμενα βύσματα για συμπληρωματική μηχανική στήριξη των μονωτικών υλικών. Εφαρμόζονται για την μηχανική ασφάλεια του συστήματος σε κτήρια ή επιφάνειες των κτηρίων που εκτίθενται στον άνεμο και σε εφαρμογές ΣΕΘ σε παλαιά κτήρια.

Mapetherm FIX9 DSH-K

Πλαστικό εκτονούμενο βύσμα με καρφίδα από πολυαμίδιο.
Κατάλληλο για υποστρώματα στήριξης τύπου A, B, C, D, E, σύμφωνα με την ETAG 014.

Mapetherm FIX TSD-8

Πλαστικό εκτονούμενο βύσμα με καρφίδα από ανοδιωμένο χάλυβα. Κατάλληλο για υποστρώματα στήριξης τύπου A, B, C, D, σύμφωνα με την ETAG 014.

Η τεχνολογία Mapei στα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης

Tελικό Επίχρισμα

Το τελικό επίχρισμα, εκτός από τη διακόσμηση και την αισθητική, είναι αυτό που στεγανώνει και σφραγίζει την επιφάνεια του ΣΕΘ προστατεύοντας το μονωτικό από τα καιρικά φαινόμενα και τους “επιθετικούς” παράγοντες του περιβάλλοντος.

Στα ΣΕΘ Μapetherm εφαρμόζεται τελικό επίχρισμα προστασίας και διακόσμησης από έτοιμους έγχρωμους παστοειδείς σοβάδες λεπτής στρώσης.

Τα πλεονεκτήματα των παστοειδών σοβάδων είναι:

• η υψηλή ελαστικότητά τους,

• η μεγάλη αντοχή σε ρύπους και μούχλα μικροοργανισμούς: λόγω της σύστασής τους δεν αλλοιώνονται έντονα από επιθετικούς παράγοντες της ατμόσφαιρας,

• η μείωση του κόστους βαφής και η διάρκεια των χρωμάτων: το χρώμα ενσωματώνεται στο υλικό και δεν αποτελεί ξεχωριστή στρώση οπότε δεν ξεφλουδίζει, δε ρηγματώνει και ξεθωριάζει με πολύ αργότερο ρυθμό,

• στην κατανάλωση των υλικών: εφαρμόζεται σε μια λεπτή στρώση μειώνοντας έως και στο 1/4 τα kg/m2 που απαιτούνται για την κάλυψη της επιφάνειας,

• ευκολία εφαρμογής: το υλικό είναι έτοιμο προς χρήση οπότε μειώνεται ο χρόνος εφαρμογής αφού δεν χρειάζεται προετοιμασία,

• ομοιομορφία στις ιδιότητες και στην εμφάνιση,

• το υλικό έχει τυποποιημένη σύσταση και δεν αναμειγνύεται επιτόπου στο έργο, εξαλείφοντας έτσι το ενδεχόμενο διαφορετικών αναλογιών από ανάμιξη σε ανάμιξη αλλά και στην απόχρωση αφού η χρώση γίνεται με το Αυτόματο Σύστημα Χρωματισμού ColorMap® της MAPEI, όπου στην διαδικασία παραγωγής προβλέπεται συγκριτικός έλεγχος των συσκευασιών διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της απόχρωσης.

Ως τελικό επίχρισμα προσφέρονται δύο υλικά ανόργανης και ένα οργανικής βάσης. Tα ανόργανα επιχρίσματα έχουν δομή που προσφέρει μεγαλύτερη συνάφεια στο υπόστρωμα και υψηλότερη διαπνοή. Τα οργανικά επιχρίσματα λόγω της “μεμβρανοειδούς” δομής τους, προσφέρουν μεγαλύτερη ελαστικότητα και καλή υδατοαποθητικότητα.

Quarzolite: Οργανικό επίχρισμα ακρυλικής βάσης από συνθετικές ρητίνες. Υψηλή ελαστικότητα, υδατοαποθητικότητα, διαπνοή και με αντοχή σε μούχλα και μικροοργανισμούς.
Silancolor: Ανόργανο επίχρισμα σιλικονούχας βάσης από ρητίνες σε υδατικό διάλυμα. Υλικό με υψηλή υδατοαποθητικότητα που δημιουργεί “αυτοκαθαριζόμενες” επιφάνειες. Υψηλής διαπνοής, καλής ελαστικότητας και με μεγάλη αντοχή στους ρύπους, μούχλα και μικροοργανισμούς.
Silexcolor: Ανόργανο επίχρισμα βάσης υδρυάλου με τροποποιημένο πυριτικό κάλιο σε υδατικό διάλυμα. Με εξαιρετικά υψηλή διαπνοή και μεγάλη αντοχή σε μούχλα και μικροοργανισμούς.

Υπόβαση προετοιμασίας

Υπόβαση προετοιμασίας επιφάνειας ίδιας σύστασης με το τελικό επίχρισμα. Το βασικό χρώμα του προϊόντος είναι λευκό, αλλά με δυνατότητα χρωματισμού με το σύστημα βαφής Mapei ColorMap® στην ίδια απόχρωση με το τελικό επίχρισμα.

Quarzolite Base Coat: Ακρυλικής βάσης.

Silancolor Base Coat: Σιλικονούχας βάσης.

Silexcolor Base Coat: Βάσης υδρυάλου.

Κατανάλωση: 0,30-0,35kg/m²

Συσκευασία: δοχεία 20kg

Τελικό επίχρισμα

Τελικό επίχρισμα προστασίας και διακόσμησης. Έτοιμο προς χρήση σε μορφή πάστας, με δυνατότητα χρωματισμού με το σύστημα βαφής Mapei ColorMap® System στο χρωματολόγιο Mapei Master Collection. Το τελικό επίχρισμα εφαρμόζεται κατόπιν προετοιμασίας της επιφάνειας με τη συναφή, προς το υλικό υπόβαση (Base Coat).

Quarzolite Tonachino: Ακρυλικής βάσης.

Silancolor Tonachino: Σιλικονούχας βάσης.

Silexcolor Tonachino: Βάσης υδρυάλου.

Κατανάλωση: 1,7 έως 3,5kg/m² (ανάλογα με την κοκκομετρία)

Συσκευασία: δοχεία 20kg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *